Бурбон у домашніх умовах. Дуже простий рецепт для початківців
Алкогольний напій бурбон - один із традиційних символів Америки, не менш відомий, ніж ячмінний віскі у Шотландії. Багатьох цікавить, як зробити бурбон із самогону, а точніше із кукурудзяної браги самостійно.
Бурбон своїми руками вимагатиме деяких зусиль, але здивує вишуканим смаком та ароматом, стане чудовим частуванням для гостей. Найголовніше – скористатися перевіреним рецептом та правильно зробити перегін бурбона.
Історична довідка
Якщо шотландський віскі виготовляється з ячмінного солоду, то американський бурбон – з кукурудзяної крупи та солоду. У США цей напій широко поширений, оскільки країна завжди славилася врожаями кукурудзи. Як і віскі, бурбон має яскраво виражений, але абсолютно автентичний смак і аромат. Американці часто називають його кукурудзяною самогоном, а також хлібним вином.
Інгредієнти та пропорції бурбону
Процес приготування не можна назвати легким і швидким, але отриманий результат вартий витрачених зусиль. Крім кукурудзи, вам знадобиться і ячмінний солод, який сприяє виділенню цукру з кукурудзяного крохмалю.
Солодом називають пророслі зерна, що містять особливий фермент, який розщеплює крохмаль на цукор. У свою чергу цукор необхідний для процесу бродіння - взаємодії з дріжджами та отримання спирту.
Щоб приготувати брагу, візьміть на 6 кг кукурудзяної крупи 2 кг солоду та 2 кг житнього борошна. Також вам знадобиться 50 г винних або спиртових сухих дріжджів та 40 л чистої води.
Рецепт приготування бурбона:
- Для запропонованого набору інгредієнтів необхідна п'ятдесятилітрова каструля. Попередньо її потрібно вимити, простерилізувати та ретельно висушити (справа в тому, що навіть крапелька вологи може пошкодити суслу). Після просушування налийте в каструлю 40 літрів води, поставте на вогонь і закип'ятіть.
- Коли вода закипить, зменшіть вогонь до мінімуму і засипте в каструлю кукурудзяну крупу та житнє борошно. Щоб у воді не утворювались грудки, насипайте інгредієнти порціями та добре перемішуйте. Щоб забезпечити інтенсивне змішування, можна взяти навіть дриль із спеціальною насадкою для штукатурки.
- Варіть суміш протягом двадцяти хвилин, постійно помішуючи, щоб вона не чіплялася до стінок каструлі і не пригорала.
- Зніміть каструлю з вогню і закутайте в товсті ковдри - залиште так на кілька годин, поки з кукурудзяної крупи виділятиметься крохмаль.
- Солод пропустіть через м'ясорубку, а потім додайте в зварену і злегка охолоджену «кашу» (вона повинна охолонути до шістдесяти двох градусів). Ретельно перемішуйте, поки вміст каструлі не перетвориться на «кисіль».
- Знову оберніть каструлю ковдрами та залиште на три години. Потім зніміть ковдри, щоб вміст охолонув до 25°С. При такому градусі забезпечується оптимальне бродіння, а при підвищенні температури дріжджі гинуть.
- Настав час перелити сусло в ємність для бродіння і додати спиртові дріжджі.
- На ємність необхідно встановити гідрозатвор і розмістити в теплому затемненому місці на шість діб (приблизно стільки часу потрібно для приготування кукурудзяної браги). Коли бульбашки перестануть виділятися, а рідина стане шаруватою, можна розпочинати фільтрацію та дистилювати продукт.
- Брага на бурбон переганяється двічі: спочатку без розподілу на фракції, а потім - у режимі ректифікації. Отриманий у процесі перегонки дистилят розбавляють водою, досягаючи міцності шістдесят два градуси. Після цього бурбон у домашніх умовах переливають у діжку з дубової деревини та витримують протягом десяти місяців.
Тепер ви знаєте, як зробити бурбон вдома.