Який термометр вибрати для самогонного апарату?
Люди, які тільки починають займатися самогоноварінням, стикаються з різними питаннями: як перевірити брагу спиртометром, як встежити за правильністю перегонки, як вибрати спиртові дріжджі для самогону та багатьма іншими. Розбираючись у процесі, варто приділити особливу увагу виміру температури та міцності спирту, а також приладам, за рахунок яких вирішується це завдання.
Для чого потрібний термометр
У процесі самогоноваріння проходять різні хімічні реакції, зміст яких треба розуміти, а правильність контролювати. Для створення оптимальних умов не придумано кращого способу, ніж вимірювання температури: майстрам самогоноваріння нічого не залишається, як гнати самогон за термометром.
Прилади, що вимірюють температуру, можуть бути вмонтовані в самогонний апарат або продаватися окремо. В останньому випадку майстри самогоноваріння вбудовують їх самостійно.
Щоб на виході вийшов міцний і смачний напій, важливо дотримуватися правильного температурного режиму. Контроль температури допомагає чітко визначити момент, коли у парах пропадають шкідливі для людини ефіри та з'являється безпосередньо спирт.
Який потрібен термометр для самогонного апарату
Види термометрів:
-
Біметалевий – широко поширений термометр, який можна побачити на більшості сучасних агрегатах. Незважаючи на популярність, це все ж таки не найефективніший варіант.
-
Електронний - відрізняється швидкістю та високою точністю вимірювань. Як правило, його купують окремо та встановлюють самостійно.
-
Цифровий - зручний пристрій із виведенням на достатню відстань від самогонного апарату (на довжину кабелю). Не так часто застосовується в самогоноварінні, але має найбільшу точність.
-
Рідинний - вимірювальний прилад з рідкою речовиною всередині (може бути ртутним або спиртовим). Оскільки занадто висока температура, напевно, зіпсує такий пристрій, він не використовується в самогоноварінні.
-
Інфрачервоний - сучасний спиртометр для безконтактного використання. Рідко використовується в самогоноварінні через надто високу ціну.
Який термометр вибрати для самогонного апарату
Отже, для виробництва домашнього алкоголю можна використовувати біметалеві, електронні чи цифрові вимірювальні прилади. Давайте розберемося, який термометр найкращий для самогонного апарату. Насамперед вимірювальний прилад повинен відповідати наступним вимогам:
-
мати шкалу не менше 120°;
-
бути стійким до впливу хімічних речовин та високих температур;
-
зберігати функціональність незалежно від часу експлуатації;
-
легко та надійно кріпитися до перегінного бака.
Особливу увагу варто приділити температурному діапазону та способу кріплення.
На самому початку процесу температура браги відповідає кімнатній, але в процесі перегонки може досягати 100 °С. Рекомендований діапазон термометра - від 0° до 120°. Завдяки деякому «запасу» показання будуть точнішими, а сам прилад прослужить довше. Купуючи механічний термометр, достатньо розглянути його шкалу, а у випадку з електронним приладом відповідний показник потрібно шукати в інструкції або характеристиках виробу. Крім того, ви завжди можете порадитись із продавцем-консультантом.
Міцне та надійне кріплення – важливий критерій вибору термометра для самогоноваріння. Оптимальним варіантом вважається спосіб прикріплення за допомогою гайки та болта. Найбільш поширеними є моделі з пластиковими кріпленнями або «липучками», оскільки вони найдоступніші. Як правило, такі моделі не відрізняються довговічністю і регулярно потребують заміни.