Навіщо використовувати дубові кубики та щіпки при виробництві домашнього самогону?
Щоб розкрити весь потенціал домашнього самогоноваріння мало купити перегінний куб і дистилятор, потрібно ще розібратися в тонкощах приготування алкогольних напоїв. Один з таких моментів – використання дубової кори або деревини для настоювання.
Не секрет, що елітний алкоголь витримується в дубових бочках, набуваючи вишуканого м'якого смаку і приємного аромату, а також очищаючись від шкідливих домішок. Такого ефекту можна досягти за допомогою настоювання алкоголю на дубовій корі або брусочках з деревини дуба.
Користь кори та деревини дуба
Багато хто цікавиться, як зафарбувати самогон корою дуба, проте гарний колір далеко не єдина перевага дубової настоянки. Після настоювання смак напою пом'якшується та розкривається по-новому, а запах втрачає різкість і стає приємним.
Здавна відомі цілющі властивості дуба – не лише кори, а й деревини, молодих гілок, листя, жолудів. Усі частини дерева містять цінні речовини, корисні для людського організму. Їх використовують для лікування багатьох хвороб, а також для профілактики та покращення загального самопочуття.
Самогон, настояний на дубі, збагачується цінними речовинами та значною мірою очищається. Крім того, знижується похмільний синдром (якщо ви випили в надлишку такого напою на святі). Наш магазин пропонує придбати комплектуючі для дистилятора.
Рецепт самогону на корі дуба
Це простий, дешевий і досить швидкий спосіб облагородження самогону. В результаті ви отримуєте м'який напій із ароматом гарного коньяку.
Скільки кори дуба додати до самогону, щоб досягти потрібного результату? Оптимальне співвідношення – це одна столова ложка на літр. Для приготування беремо висушену кору та п'ятдесятиградусний напій.
Список інгредієнтів:
-
самогонка - 3 літри;
-
висушена кора дуба – 3 столові ложки;
-
натуральний мед – 1 столова ложка;
-
гвоздика – 5-6 бутонів;
-
запашний перець – 10 горошин;
-
суха трава звіробою та материнки – по одній столовій ложці;
-
ванілін, коріандр - за смаком (приблизна кількість міститься на кінчику ножа).
Сухі інгредієнти бажано купувати в аптеці – для кращого контролю якості та дотримання технології.
Приготування покроково:
-
Сухі інгредієнти покладіть у трилітрову банку, залийте самогонкою, додайте мед, перемішайте та закрийте кришкою.
-
На два чи два з половиною тижні помістіть напій у темне місце у квартирі, кожні три дні – струшуйте.
-
Процідіть напій через фільтр із вати та марлі три-чотири рази (до прозорості).
-
Розлийте алкоголь у скляні пляшки та закрийте пробками герметично.
-
За десять-дванадцять днів напій можна подавати до столу.
Особливості та підготовка сировини
Оптимальним варіантом для настоювання на дубі є виноградний самогон. У процесі взаємодії з дубовою корою або деревиною він розкривається повною мірою, набуває вишуканих фруктових, шоколадних, ванільних ноток. Якщо виноградного самогону немає, можна брати звичайний – на цукрі. Фруктовий та зерновий самогон теж використовуються, але в такому випадку настоювання не завжди передбачуване: вступаючи в реакції з дубовою корою, вони часом дають несподівані результати.
Як приготувати кору дуба для самогону? Восени її зрізають тонкими смужками довжиною двадцять-тридцять сантиметрів, після чого просушують у духовці протягом години. Щоб не возитися з підготовкою сировини, можна висушені дубові щіпки купити.
Висновок
Настояний на дубі алкогольний напій набагато приємніший на смак, ніж звичайний самогон. Крім того, у процесі настоювання він очищується та збагачується цінними речовинами. Готові рецепти таких настоянок можна адаптувати під себе, регулюючи час настоювання, а також перелік та кількість інгредієнтів.