Як правильно розвести спирт у домашніх умовах?
Міцний спирт, отриманий за допомогою ректифікаційної колони або інших апаратів, можна використовувати для різних цілей. При необхідності, наприклад, для виготовлення деяких настоянок, його доводиться розбавляти. Розведення спирту водою часто використовують на лікеро-горілчаних підприємствах, називаючи «холодним» способом. Давайте розглянемо, як розбавити самогон у домашніх умовах, щоб отримати бажаний результат.
Особливості вибору спирту
За ступенем чистоти етиловий спирт поділяють на категорії: перший сорт, вища очистка, базис, екстра, люкс та альфа. Ступені вказані від гіршої до кращої: якщо продукт першого сорту взагалі непридатний для виробництва напоїв, то вищу очистку застосовують для виготовлення бюджетної горілки, а альфу для напоїв преміального сегмента.
Вибираючи спирт, уважно вивчайте його склад і купуйте тільки у надійних місцях або робіть самі. Купувати для внутрішнього споживання можна лише питний спирт, повністю прозорий та позбавлений запаху. Якщо вміст метанолу в ньому буде високим, людина може отруїтися, осліпнути і навіть померти.
Чим розвести спирт
Для успіху розведення самогону важливо брати якісну воду, підготовлену певним чином. Вона має бути абсолютно прозорою, мати допустимий рівень жорсткості, що визначається вмістом магнію та кальцію. Розбавляти спирт краще м'якою водою, щоб розчин не помутнів, а його смакові властивості не погіршилися. Вода з-під крану для цього не підходить, оскільки має високий рівень жорсткості і обробляється хлоркою. Якщо альтернативи водопровідній воді немає, дайте їй постояти три-чотири години, а потім прокип'ятіть і пропустіть через фільтр.
Оптимальним варіантом для розведення спирту стане вода з бутлів, рівень жорсткості якої не більше одного градуса. Якщо жорсткість не вказана на упаковці, зверніть увагу на вміст магнію та кальцію. В одному літрі води магнію повинно бути не більше 8 міліграм, а кальцію 10 міліграм.
Звичайно, можна брати воду з джерела, але її жорсткість не можна оцінити в домашніх умовах. Склад води у природних джерелах нестабільний, оскільки пов'язаний із сезонністю, погодою, атмосферними явищами та іншими факторами.
Як розвести спирт водою: пропорції
Не знаєте, як розвести спирт? Найкращу пропорцію визначив ще Менделєєв, запропонувавши поєднати дві частини спирту з трьома частинами води. Однак при взаємодії спирту та води варто враховувати, що отриманий розчин зменшується в об'ємі. У даному випадку потрібно оперувати не об'ємами, а вагою. Щоб досягти бажаної міцності, можна заглянути в таблиці Фертмана і визначити, скільки води потрібно долити в один літр спирту за температури 20°С.
Крім того, можна розрахувати кількість води за формулою: X=100NP/M-P, в якій:
-
Х – кількість води;
-
N – міцність самогону;
-
P – об'єм початкового розчину, розділений на 100;
-
M - міцність, що отримується після розведення самогону.
Як правильно розбавити самогон водою
Деякі виробники домашнього алкоголю наливають воду у спирт, оскільки їм так зручніше, але якщо говорити про якість результату, це неправильний підхід. Коли самогон наливається у воду, розчин не мутніє, а компоненти добре перемішуються.
Вода, додана в самогон, утворює моногідрати, внаслідок чого у смаку напою утворюється гіркота, а різкий спиртовий запах зберігається. Такий самий результат ви отримаєте, використовуючи теплу воду замість охолодженої.
Коли самогон або спирт вливається тонким струмком в охолоджену воду, результатом взаємодії стають водні гідрати, а напій виходить набагато м'якшим. З погляду науки ці процеси обґрунтував ще Менделєєв багато років тому. До нього варто прислухатися, щоб отримати напій з найкращими смаковими якостями та згодом зменшити похмільний синдром.
Хочемо відзначити, що в нашому магазині ви можете купити перегінний куб і весь спектр пристосувань та пристроїв для самогоноваріння