Рейтинг кращих очищувачів самогону в домашніх умовах
Досвідчені винороби знають, чим очистити самогон, щоб він не мав стороннього запаху та неприємного присмаку. Для цього існує багато способів. Деякі з них більш ефективні, деякі менше. Щоб розібратися у цьому питанні, варто докладніше вивчити кожен із методів.
Золоті правила
Винороби використовують два підходи для очищення алкоголю в домашніх умовах:
-
Очистка готового самогону з міцністю від 40 до 60 градусів.
-
Очищення розведеного продукту із міцністю до 30 градусів.
Чому таке важливе очищення?
У самогоні після першої перегонки є не лише етиловий спирт. У його складі є велика кількість небезпечних для організму елементів, які дуже токсичні та можуть завдати шкоди здоров'ю людини. Деякі винороби помилково вважають, що якщо поділити алкоголь на фракції, то в його складі не залишиться небезпечних компонентів.
Ізоаміловий та ізопропіловий спирти, ацетон та фурфурол – це токсичні складові. Якщо в алкоголі буде присутня хоч мала частина цих сполук, можна істотно підірвати своє здоров'я, а іноді навіть втратити життя.
Для повного усунення шкідливих компонентів краще застосовувати способи очищення з вторинною перегонкою. Для прикладу – горілка переганяється 4-5 разів. Щоб зрозуміти, який спосіб очистки найефективніший, варто розібратися у кожному з них докладніше.
Очищення самогону кокосовим вугіллям
Досить результативний метод очищення, який найчастіше застосовують самогонщики. Щоб ефект від очищення був більш явним, можна поєднувати кілька способів. Починати очищення краще після вторинної перегонки алкоголю. Напій фільтрують через березове, дубове або кокосове вугілля для очищення самогону. Для фільтрування 1 літру продукту знадобиться близько 50 грам «очисника». Також варто дізнатися, як очистити самогон активованим вугіллям, адже такий метод досить технологічний і дозволяє позбутися шкідливих домішок у складі алкоголю.
Сорбент для видалення альдегідів
Для того, щоб позбутися альдегідів, використовують спеціальні сорбенти. З їх допомогою можна покращити смак та запах напою. Самогон, очищений сорбентами, м'якший і приємніший на смак.
Як очистити самогон молоком?
Відмінний спосіб очищення, який варто використовувати у тандемі з вторинною перегонкою. Очищення відбувається завдяки тому, що білок молока пов'язує токсичні речовини, які можуть бути в самогоні. Такий метод є досить тривалим. Напій очищається 5-7 днів і потребує систематичного перемішування. Після цього продукт фільтрують через вугілля і повторно переганяють. На 1 літр спирту потрібно 15-20 мл молока.
Рафінована олія
Спосіб, який у парі з вторинною перегонкою дозволить отримати відмінний результат очищення. На 1 літр спирту знадобиться 15-20 мл олії.
В ємність із самогоном наливають рафіновану олію, збовтують і ставлять у прохолодне місце, де немає доступу сонячних променів, на 10-12 годин. Потім з поверхні продукту акуратно знімають олію і повторно переганяють його.
Яєчний білок
Для одного літра самогону знадобиться 1 яєчний білок. Такий спосіб можна використовувати після однієї перегонки, але краще перегнати продукт повторно.
Щоб очистити напій у такий спосіб, потрібно підготувати яєчний білок, заздалегідь розмішати його. Після влити «сорбент» у самогон, розмішати, почекати щонайменше годину (а краще 24 години) і профільтрувати алкоголь через вугільний чи марлево-ватний фільтр.
Фрукти
Застосовують на фінальному етапі очищення. Такий метод допоможе не лише позбутися шкідливих присмаків, а й покращити смак та запах готового напою.
Цей спосіб очищення не складний, з ним упорається навіть новачок. Для цього потрібно нарізати фрукти невеликими шматочками (яблуко, апельсин, лимон і т.д.) помістити їх у самогон і залишити в прохолодному темному місці на 48-72 години. Коли волокна фруктів почнуть розшаровуватися, значить процес очищення можна завершувати та проціджувати напій.
Очищення самогону содою та сіллю
Такий метод не відрізняється особливою результативністю, і значно поступається перерахованим вище варіантам. Після очищення необхідно обов'язково повторно перегнати продукт. На 1 літр алкоголю потрібно взяти 1 чайну ложку солі та 1 чайну ложку соди, розмішати та настояти 24 години. Після цього профільтрувати напій через вугільний або марлевий фільтр, повторно перегнати.
Заморозка та марганцівка
Такий спосіб часто можна зустріти на просторах інтернету. Заморозка дійсно допоможе позбавитися частини домішок, і не зіпсує смак напою. А ось марганцівка може скоріше нашкодити, ніж допомогти, адже повністю прибрати її із самогону не вийде.
Якщо вам необхідно купити бражну колону, пропонуємо ознайомитись із каталогом на нашому сайті.